QATAR MENJADI MANGSA KOMPLOT TERANCANG OLEH ISRAEL DAN USA.


Pada 5 June, 2017, Empat buah negara Arab iaitu Arab Saudi, UAE, Bahrain dan Mesir telah membuat pengumuman untuk memutuskan hubungan diplomatik dengan negara Qatar. Mereka juga telah membuat sekatan laut untuk menghalang sebarang kapal laut belayar ke Qatar untuk berdagang.

Alasan yang diberikan oleh mereka ialah kerana kononnya negara Qatar menyokong pengganas. 

Pengumuman ini dibuat oleh mereka selepas President Donald Trump membuat lawatan ke Arab Saudi dan Israel pada 20 - 22 May, 2017.


Pada 5 June, 2017 iaitu selepas 13 hari dari tarikh lawatan President Donald Trump, maka berlakulah peristiwa 4 negara Arab memboikot negara Qatar.


Besar kemungkinan mereka akan berperang dengan negara Qatar. Untuk pengetahuan anda, di Qatar terdapat kem tentera USA yang terbesar di negara Arab. Jadi apa yang akan berlaku sekiranya negara USA yang akan menyerang Qatar?


Adakah Qatar “menyokong pengganas” dan adakah alasan tersebut boleh digunakan untuk memboikot dan berperang dengan negara Qatar?


Mari kita buat penyiasatan…………

Terdapat 4 sebab kenapa Arab Saudi, UAE, Bahrain dan Mesir hendak memboikot Qatar.

SEBAB PERTAMA

Qatar merupakan pengeluar Gas asli “LNG” (liquefied natural gas) yang terbesar di dunia. Ini telah menjadikan negara Qatar sebagai negara yang paling kaya di dunia.


Seluruh negara Arab bergantung kepada negara Qatar untuk mendapatkan bekalan gas asli. Jadi, sekiranya negara Qatar diserang dan ditakluki oleh mereka, sudah pasti Arab Saudi dan USA akan mengaut segala hasil kekayaan negara Qatar sama seperti yang USA telah lakukan di Iraq, Afghanistan dan Libya.

Jadi, alasan kononnya Qatar menyokong pengganas hanyalah tipu helah semata-mata.


Salah satu sebab ialah untuk memudahkan rancangan membina paip laluan gas asli dari Qatar hingga ke Eropah melalui Syria. Ini adalah untuk menghancurkan ekonomi Russia kerana Russia merupakan pengeksport utama gas asli ke Eropah. Rancangan ini dibantah oleh Syria kerana Syria merupakan kawan baik kepada Russia. Sebab itu Syria sedang diserang oleh US dan Israel.

Jadi, jika mereka dapat menawan Qatar, maka sudah tentu keuntungannya adalah lebih besar kepada negara US dan Arab Saudi.


SEBAB KEDUA

Qatar mempunyai simpanan duit US dollar yang paling banyak berbanding dengan negara Arab yang lain. Arab Saudi kini sedang menghadapi masaalah kewangan yang teruk akibat berhutang dengan USA kerana banyak membeli senjata. Jadi mereka ingin menyerang Qatar supaya dapat mencuri segala wang simpanan negara Qatar.


SEBAB KETIGA

Qatar adalah penyokong kuat negara Iran dan Russia. Negara Qatar telah membuat pelaburan sebanyak USD 2.7 billion dengan Syarikat minyak “Rosneft Oil” milik Russia.


Qatar juga tidak mahu memutuskan hubungan dengan Iran walaupun dipaksa oleh President Donald Trump.

Ini membuatkan negara USA dan Arab Saudi tidak tenteram kerana negara Iran dan Russia merupakan musuh ketat mereka.


KESIMPULAN

Siapakah yang akan paling untung jika berlaku peperangan diantara Arab Saudi dengan Qatar? Sudah pasti Jacob Rothschild yang akan untung kerana peperangan akan menghasilkan hutang. Negara Arab Saudi dan juga negara Qatar akan berhutang dengan Jacob Rothschild.

Arab Saudi dan Qatar tidak akan berjaya membayar hutang tersebut walaupun sampai hari kiamat. Akhirnya negara Arab Saudi dan Qatar akan dimiliki sepenuhnya oleh Jacob Rothschild.

Jadi sekarang adakah anda nampak siapakah dia dalang atau “Mastermind” disebalik perselisihan Arab Saudi dan Qatar?


Sumber rujukan:            

1 comment: